Pierre Cuypers en N280 Roermond


Pierre Cuypers en Roermond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De befaamde architect en Rijksbouwmeester woonde en werkte er een groot deel van zijn leven. Wie straks Roermond doorkruist, vangt een glimp op van zijn omvangrijke werk. We versieren de verdiepte ligging van de N280 en de viaducten Schipperswal en de Wilhelminasingel met ornamenten gebaseerd op het werk van Cuypers.

Inspiratiebron

CH cuypers aan werktafel
Cuypers aan zijn werktafel

Architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) is in Roermond geboren en heeft er een groot deel van zijn leven doorgebracht. Vanuit zijn atelier werkte hij aan talloze projecten, zoals het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en kasteel de Haar in Utrecht. Hij ontwierp en restaureerde ook veel kerken (waaronder de Munsterkerk in Roermond), kloosters, kapellen en monumenten. Zijn werk gaf hem nationale en internationale bekendheid. Kenmerkend voor Cuypers was zijn neogotische stijl. Hierbij maakte hij vaak gebruik van ornamenten oftewel versieringen op basis van bloem- en plantmotieven.

Wie straks over de N280 Roermond richting Weert of Duitsland rijdt, gaat de verdiepte ligging in. De wanden hiervan blijven niet vlak, maar krijgen een prachtig reliëf: een bloemenslinger van honderden meters lang. De inspiratie hiervoor komt van een ontwerp van Cuypers voor een wandbekleding in de koninklijke wachtkamer van het Centraal Station in Amsterdam.

Versieringen

Speciaal voor dit project is het ontwerp van Cuypers door ingenieursbureau ipv Delft vertaald naar een modulair patroon waarmee - door slim te draaien met tegels - een repeterend bloemmotief gecreëerd kan worden. Een kunstwerk dat de automobilist op zijn reis door de vernieuwde N280 begeleidt.

De schets van Cuypers dient ook als uitgangspunt voor de aankleding van de borstweringen van de viaducten. Hiervoor is het ontwerp bewerkt tot een zeefdruk die bevestigd wordt op een glazen plaat. Elk viaduct laat een unieke uitsnede van de afbeelding zien. De glazen borstweringen worden van achteren aangelicht, zodat de ontwerpen  straks nog meer in het oog springen.

Het plan voor de aankleding van de verdiepte ligging en de viaducten is tot stand gekomen in afstemming met de gemeente Roermond en nazaten van Cuypers.

Cuypershuis

Wilt u meer weten over Pierre Cuypers? Bezoek dan het Cuypershuis, het voormalige woonhuis en atelier van Cuypers.

Pierre Cuypersstraat 1

6041 XG Roermond

T | 0031 (0)475 359102

E | museum@roermond.nl