Damwandbekleding Looskade


De stalen damwand van de Looskade krijgt een decoratie. Het ontwerp bestaat uit een bekleding van cortenstaal met een mooie, passende tekst uit het Roermondse volkslied. In de avonduren wordt de tekst sfeervol verlicht.

Nachtsituatie
Een impressie van de nieuwe damwand bekleding in de nacht. Bron: ipv Delft, 2019.

Een belangrijk onderdeel van de herinrichting van de N280 in Roermond is de herinrichting van de Looskade. Zo is die kade inmiddels verbreed en verhoogd, waardoor het noodzakelijk was om aan de oevers van de Roer en de Maas een damwand te plaatsen. De weg is hierdoor voortaan beter bestand tegen hoog water. Om de stalen damwand in het kader van het beschermde stadsgezicht te verfraaien, is een fraai ontwerp uitgewerkt, waarbij rekening is gehouden met de rijke historie van de locatie.

Het ontwerp van de bekleding bestaat uit cortenstaal. Op de plaats waar de Roer en de Maas samenkomen wordt een mooie en passende tekst uit het Roermonds volkslied op de nieuwe kade aangebracht. In de avonduren zal de tekst subtiel verlicht worden, waardoor het geheel een sfeervol aanzien heeft.

Op maandag 23 september werd het ontwerp onthuld door gedeputeerde Hubert Mackus van de Provincie Limburg en wethouder Angely Waajen van de Gemeente Roermond. Beide bestuurders waren enthousiast over het ontwerp.

Angely Waajen: “Dit is een mooie en waardevolle toevoeging aan het Roermondse stadsbeeld. De aanpak moest passen bij onze mooie binnenstad. Dat is gelukt. De wand is daarmee niet alleen functioneel, maar ook prachtig om te zien.”

Het is nog onbekend wanneer we de damwandbekleding maken.