Bestaand riool onder de N280 in kaart brengen


U heeft het vast al gemerkt: we sluiten af en toe de N280 af voor onderzoek en voorbereidingen. Zo hebben we op maandagnacht 11 maart verkeer omgeleid om het bestaande riool rondom de N280 goed in kaart te brengen.

Rioolinspectie N280 week 11
Rioolinspectie met een rijdende camera vanaf een van de putten bij de N280.

Ondanks zorgvuldige voorbereiding en onderzoek is het soms niet duidelijk waar kabels en leidingen in de grond precies liggen. Onder de N280 loopt een riool, waarmee onder andere het regenwater wordt afgevoerd. De putten van dit riool waren niet zichtbaar en liggen soms wel 50 centimeter onder de grond. Ook de ligging en toestand van de leiding waren niet helemaal bekend.

Bij de bouw van de verdiepte ligging gaan we op dezelfde plek graven. Om verrassingen tijdens de bouw te voorkomen, voeren we dan extra onderzoek uit.

Opsporen en in kaart brengen

Op maandag 11 maart hebben we de zuidelijke rijbaan van de N280 vanaf 21:00 uur afgesloten. Zo konden wij veilig het riool inspecteren.

De putten van dit riool hebben we met een magnetometer benaderd. Een magnetometer spoort metalen objecten die onder het oppervlakte liggen op. De putdeksels zijn van metaal, dus konden we er makkelijk achterkomen waar de putten zitten. Dankzij gps weten we dan ook direct de precieze locatie.

De toestand van het riool onder de N280 hebben we met een rijdende camera van binnenuit bekeken. Met deze camerabeelden en gps konden we de hele leiding in kaart brengen.